Geld lenen van je ouders? Dat kan! Er zijn tegenwoordig ontzettend veel redenen waarom iemand geld zou willen van zijn ouders. Als jij bijvoorbeeld een huis wil kopen, kan het vandaag de dag moeilijk zijn om aan het geld te komen. Is je huidige salaris wel hoog genoeg? Zijn al je studieschulden al afbetaald? Wat dacht je van de hoge huizenprijzen van tegenwoordig? Allemaal zaken die ervoor kunnen zorgen dat jij simpelweg niet genoeg geld bij elkaar kunt verzamelen om die ene grote aankoop te doen. Het kan dan gaan om het kopen van je eerste huis, maar ook om die ene leuke auto die je al een tijdje op het oog hebt. Misschien wil je starten met een onderneming en heb je startkapitaal nodig. Wat de grote aankoop ook is, aan grote geldbedragen komen, is vandaag de dag niet meer zo makkelijk.
Als je dan een beetje geluk hebt, hebben jouw ouders genoeg vermogen om jou een handje te helpen bij je nieuwe aankoop. Mag dit? Zeker! In Nederland mogen ouders kinderen geld schenken, maar ze mogen hun kinderen ook geld lenen. Wel moet je erbij stilstaan dat er het een en ander komt kijken bij geld lenen van je ouders. Het is helaas geen kwestie van overmaken en kopen. Veel mensen vergeten dat je bijvoorbeeld moet nadenken over regels van de Belastingdienst, het opstellen van afspraken in de vorm van een leningsovereenkomst of het bepalen van de hoogte van de rente. Zelfs als het gaat om je eigen ouders, moet je aan dit soort dingen denken.
Kun je geld lenen van ouders voor een huis?
Wil jij je eerste huis kopen, maar heb je er het geld niet voor? Zoals je zelf ook zult weten, komt dit ontzettend vaak voor. Zo zijn er duizenden starters in Nederland die dolgraag hun eerste huis willen kopen, maar hier simpelweg niet genoeg geld voor hebben. Wanneer je een huis wil kopen, wordt er natuurlijk niet alleen gekeken naar jouw salaris, maar bijvoorbeeld ook dat van je partner. Ook kijkt een bank bij het verstrekken van een lening naar je leeftijd en overige leningen of schulden. Heb jij ooit geld geleend voor je studie en ben je ook nog eens in bezit van een leaseauto? Dan is de kans groot dat banken jou niet veel geld zullen lenen. Je leent op dat moment te veel geld bij andere partijen, ook om een grote lening af te sluiten bij de bank. Betekent dit dat je helemaal geen huis kunt kopen? Gelukkig niet! Geld lenen van je ouders is namelijk ook een goede optie. Hoe hoog dit geleende bedrag is, hangt af van wat je ouders je willen en kunnen lenen. Waar de een 20.000 euro van zijn ouders kan lenen, kan de ander weer 70.000 euro lenen. Dat is natuurlijk volledig aan je ouders!
Zijn er regels van de Belastingdienst om geld te lenen van je ouders?
Wanneer je geld leent van je ouders, noemen we dat een onderhandse lening. Bij een onderhandse lening krijg je al snel te maken met de Belastingdienst. Leen je geld van de bank voor een hypotheek? Dan moet je dit altijd melden bij het doen van je belastingaangifte. Dit kan zo in jouw voordeel werken. De rente kun je namelijk aftrekken van je inkomstenbelasting. Dit geldt niet alleen voor een lening van de bank, maar ook voor een lening bij je ouders. Dit moet je nog steeds aangeven bij de Belastingdienst. Het feit dat het je eigen ouders zijn, betekent in dit geval niet dat de regels niet gelden. Hoe dan ook gaat het altijd nog om een ‘echte’ lening.
Zorg ervoor dat je de lening op tijd doorgeeft aan de Belastingdienst. Net als bij het krijgen van een hypotheek moet je de lening vóór 1 april van het volgende jaar doorgeven hebben aan de Belastingdienst. Tijdig doorgeven dus!
De Belastingdienst vraagt bij een lening van je ouders niet alleen of je dit netjes wil aangeven. De Belastingdienst voert ook controles uit als het gaat om de lening. Wanneer jij een groot bedrag van je ouders leent en dit vastlegt bij de Belastingdienst, worden er controles gedaan om na te gaan of jij de afgesproken bedragen wel aflost. Want ook wanneer je geld leent van je ouders moet je afspraken maken over hoeveel jij gaat aflossen en wanneer jij dit doet. Voor de mensen die hun lening netjes aflossen, betekent dit dat zij de rente mogen aftrekken van hun inkomstenbelasting. Je zit dan als het ware in box 1. Los je de lening niet af, kom je uiteindelijk in box 3 terecht. Als je in box 3 zit, kun je geen rente van je inkomstenbelasting aftrekken. Je loopt dan een hoop belastingvoordeel mist. Daarbij kun je dit ook niet meer terugdraaien. Je zou denken dat je, als je achterstallige betalingen inhaalt, weer terechtkomt in een box. Zo werkt dat in de praktijk helaas niet. Als je eenmaal achter begint te lopen op je betalingen, snijdt je jezelf dus enorm in de vingers. Zelfs als het om een lening van je ouders gaat.
Wat voor afspraken moet je maken bij een onderhandse lening?
Ook als je geld leent van je ouders moet je duidelijke afspraken met elkaar maken. Je vertrouwt elkaar natuurlijk wel, maar toch is het slim om zowel je ouders als jezelf te beschermen. Als je geld leent van een persoon moet je altijd een leningsovereenkomst opstellen. Op deze manier stel je goed vast wat er van alle betrokken partijen verwacht wordt. Hoe vervelend zou het zijn om de relatie met je ouders achteruit te zien gaan wegens een onderhandse lening? Precies! Altijd duidelijke afspraken op papier zetten dus! Zo een leningsovereenkomst kun je zelf opstellen, maar je kunt dit ook door een notaris laten doen.
Wanneer zo’n overeenkomst zelf opstelt, is het van belang dat je alle nodige informatie vermeldt in de overeenkomst. Er zijn een hoop zaken die je samen met je ouders genoteerd moet hebben in de leningsovereenkomst, voordat je geld leent van je ouders. Wil je weten waar je aan moet denken? We hebben de belangrijkste onderdelen van een leningsovereenkomst voor je onder elkaar gezet.
Hoe stel je een leningsovereenkomst op?
Stel jij een leningsovereenkomst op of laat je deze opstellen door een andere persoon? Zorg er dan voor dat je de volledige persoonsgegevens van alle betrokken partijen goed noteert. Zo moet je je eigen naam en die van je ouders altijd terug kunnen zien in de overeenkomst. Ook moet je duidelijk maken wie de lener is en wie de uitlener is en wat het adres van elke betrokken partij is. Daarnaast kan het geen kwaad om in de overeenkomst te vermelden hoe hoog het bedrag van de lening is en waar de lening voor is. Stel dat jouw ouders je geld lenen voor dat ene leuke huis dat je wil kopen, zou het gek zijn als jij het geld ineens uitgeeft aan een aantal dure vakanties en een splinternieuwe auto. Toch? Zorg er daarom voor dat het meteen duidelijk is waar het geld van de lening naartoe gaat. Leen je geld van je ouders voor een verbouwing? Dat kan natuurlijk, maar vergeet het niet te vermelden in de overeenkomst.
Nu heb je een hoop informatie op papier gezet, maar je bent er nog niet. Wanneer je een lening aanvraagt, komt er altijd rente bij kijken. Ook als je geld leent van je ouders. De hoogte van deze rente moet natuurlijk ook vastgesteld worden in de overeenkomst. Je zou denken dat omdat het je ouders zijn, de hoogte van de rente vrij laag gehouden kan worden. Het zijn tenslotte je ouders. Zij gunnen dat je wel. Dit klinkt goed, maar werkt in de praktijk heel anders. Wanneer je iemand een significant bedrag leent, moet je een rentepercentage afspraken. Dit mag in Nederland nooit meer dan 25% afwijken van wat kredietverstrekkers vragen. Als kredietverstrekkers op het moment van de start van de lening 8% hanteren, moet jij tussen de 6% en 10% rente zitten. Je mag hier niet boven zitten, maar je mag er ook niet onder zitten!
Ook is het van belang dat je in de overeenkomst vermeld op welke datum de lening start en op welke datum de lening geheel eindigt. Het laatste wat je wil is dat hier in een later stadium onenigheid over ontstaat. Vermeld dus altijd een startdatum en een einddatum. Zo maak je het alleen maar makkelijk voor jezelf en voor je ouders.
Geld lenen van je ouders is ideaal, maar je moet het geleende bedrag op den duur natuurlijk ook terug gaan betalen! Ook hier maak je duidelijke afspraken over. Weet je al op welke manier je ouders gaat terugbetalen? Ga je elke maand een bedrag betalen of juist elk kwartaal? Bepaal samen hoe vaak je geld gaat aflossen en hoe hoog het afgeloste bedrag steeds moet zijn. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken dat jij elke maand 250 euro overmaakt aan je ouders gedurende vier jaar. Na vier jaar heb je dan 12.000 euro terugbetaald. Wat het de afspraken ook mogen zijn, zet het allemaal op papier. Vergeet niet te vermelden op welke rekening het bedrag gestort moet worden. Los je de lening contant af? Neem dit mee in de overeenkomst!
Geld lenen van je ouders kan soms ingewikkeld worden. Daarom kan het geen kwaad om alsnog langs te gaan bij een notaris om alles vast te leggen. Zo weet je 100% zeker dat alle partijen beschermd zijn tegen onverwachte situaties!
Blijven aflossen bij je ouders
Veel mensen lenen geld van hun ouders, bijvoorbeeld om een huis te kopen. Het voordeel van geld lenen van ouders is dat er vaak gunstige voorwaarden kunnen worden afgesproken, zoals een lage rente of geen rente. Ook kan het aflossen van een lening bij je ouders flexibeler zijn dan bij een bank. Toch is het belangrijk om ook bij een lening van je ouders goed na te denken over de aflossing.
Als je geld leent van je ouders voor bijvoorbeeld de aankoop van een huis, is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de aflossing. Het is verstandig om deze afspraken op papier te zetten om eventuele misverstanden in de toekomst te voorkomen. Bespreek bijvoorbeeld hoeveel je per maand aflost en hoe lang de aflossingsperiode duurt. Als je ouders geld lenen voor de aankoop van een huis, kunnen er ook fiscale consequenties zijn. Laat je hierover goed informeren door een financieel adviseur.
Een onderhandse lening van ouders kan ook een oplossing zijn als je tijdelijk wat extra geld nodig hebt. Het voordeel van een onderhandse lening is dat je vaak geen rente hoeft te betalen en dat de aflossing flexibel kan zijn. Toch is het belangrijk om ook bij een onderhandse lening goede afspraken te maken over de aflossing. Bespreek bijvoorbeeld hoeveel je per maand aflost en wanneer de lening volledig afgelost moet zijn. Het is ook belangrijk om na te denken over de gevolgen van geld lenen van je ouders voor de onderlinge relatie. Het kan soms lastig zijn om geld terug te betalen aan je ouders, vooral als er onverwachte financiële tegenvallers zijn. Zorg er daarom voor dat je alleen geld leent wat je ook daadwerkelijk kunt terugbetalen en dat je goede afspraken maakt over de aflossing. Op deze manier voorkom je dat de onderlinge relatie onder druk komt te staan.
Een lening bij je ouders of toch een schenking?
Wanneer je extra geld nodig hebt, kan geld lenen van je ouders een optie zijn. Maar soms is het ook mogelijk om een schenking van je ouders te krijgen. Wat is nou verstandiger: geld lenen van je ouders of een schenking?
Als je geld leent van je ouders, kun je gebruik maken van een onderhandse lening. Dit betekent dat je geen rente hoeft te betalen en dat de aflossing flexibel kan zijn. Dit kan aantrekkelijk zijn als je bijvoorbeeld een huis wilt kopen en je hypotheek niet hoog genoeg is. Ook kan het fijn zijn dat je ouders je op deze manier kunnen helpen zonder dat dit direct financiële gevolgen heeft voor hun eigen portemonnee.
Een schenking kan ook een goede optie zijn als je extra geld nodig hebt. Het voordeel van een schenking is dat je het geld niet hoeft terug te betalen en dat er geen rente betaald hoeft te worden. Dit kan vooral aantrekkelijk zijn als je ouders ruim bij kas zitten en het geld niet nodig hebben voor hun eigen uitgaven. Een schenking kan ook fiscale voordelen hebben, bijvoorbeeld als het geld gebruikt wordt voor de aankoop van een huis.
Het is belangrijk om goede afspraken te maken als je geld leent van je ouders of een schenking krijgt. Bij een onderhandse lening is het belangrijk om afspraken te maken over de aflossing en bij een schenking moet je rekening houden met de fiscale regels. Bespreek daarom goed de mogelijkheden en consequenties met je ouders en laat je eventueel adviseren door een financieel adviseur. Uiteindelijk hangt de keuze tussen geld lenen van je ouders of een schenking af van jouw persoonlijke situatie en voorkeuren. Bedenk goed wat voor jou de beste oplossing is en bespreek dit openlijk met je ouders.