Soorten leningen

Soorten leningen

Grofweg zijn er twee soorten leningen:

  1. Persoonlijke lening
  2. Doorlopend krediet

Een persoonlijke lening is het minst gecompliceerd. Deze lening wordt verstrekt bij een eenmalige behoefte aan krediet. Vooraf spreekt de verstrekker met de nemer af wat de periodieke rente en aflossing is. De aflossing vindt gedurende de looptijd van de lening plaats, waardoor er geen restschuld ontstaat. Dit biedt de kredietverstrekker zekerheid dat het krediet geleidelijk wordt terugbetaald en de kredietnemer heeft een minder groot risisco, door gelijkmatige spreiding van de aflossingen.

Vaak kan het leenbedrag niet tussentijds naar boven worden bijgesteld. Ook extra aflossingen, die niet zijn afgesproken van tevoren, zijn niet (kosteloos) toegestaan. Dikwijls zijn aan extra aflossen, ook extra kosten verbonden.

De persoonlijke lening wordt vaak aangegaan voor producten, zoals een auto, motor, witgoed of garage.

Een doorlopend krediet biedt de meeste flexibiliteit. Wanneer je krediet wilt hebben op de momenten dat het jou uitkomt, dan is een doorlopend krediet geschikt. Dan kan je op ieder moment dat je krediet nodig hebt geld opnemen, maar ook aflossen op het moment dat het jouw uitkomt. Wanneer je geld over hebt. De kosten van het doorlopend krediet hangen samen met het maximale geld dat kan worden opgenomen. Een kenmerk van dit type lening is dat rente variabel is en vaak van dag tot dag kan verschillen.

Nederland kent tientallen aanbieders van kortlopende en langlopende kredieten, maar ook op gebied van persoonlijke leningen en doorlopend krediet. De rentepercentage kunnen sterk uiteenlopen. Staar u niet alleen blind op de rente die u betaalt. Zoals in dit artikel beschreven is het verstandig om ook naar de voorwaarden te kijken. Mag u bijvoorbeeld niet boetevrij aflossen, weeg dan goed af of dit bij uw behoefte en situatie past. Ook andere voorwaarden, zoals een bkr registratie of andere lopende kredieten die u mogelijkerwijs hebt kunnen van invloed zijn op de keuze van kredietverstrekker. Weeg uw mogelijkheden daarom altijd goed af.