Studieschuld terugbetalen

Studieschuld terugbetalen

Wanneer je een studie niet behaald wordt de studiefinanciering omgezet in een studieschuld. Datzelfde geldt voor een eventuele OV-kaart. Mocht je jouw studie wel halen, maar heb je tijdens de looptijd van je studie extra geld bijgeleend, dan moet dit ook worden terugbetaald.

Dienst Uitvoering Onderwijs, kortweg DUO, keurt de studiefinanciering en spreekt ook met je een terugbetalingsregeling af. Je hoeft de studieschuld pas terug te betalen na je studie. Je kan er voor kiezen het bedrag in één keer terug te betalen of geleidelijk, door iedere maand een klein bedrag plus rente te betalen. Je kan er ook voor kiezen om per maand steeds iets meer te betalen, zodat je sneller van je studieschuld af bent. Andere mogelijkheden zijn om tijdens het geleidelijk aflossen extra bedragen af te lossen op de studieschuld. Dan ben je ook eerder van je schuld af en hoef je minder rente te betalen. Zit het financieel even tegen? Dan kan je met DUO afspreken de terugbetaling tijdelijk te pauzeren.

Besparen op andere lasten

Als je geld hebt geleend en je begint net met werken kan het zwaar zijn om de studieschuld terug te betalen. Als je nog jong bent, onder de 30 jaar kan je nog aanspraak maken op vele kortingsregelingen waardoor je maandelijkse lasten afnemen. Eén daarvan is de jongeren zorgverzekering of studenten zorgverzekering. Voor jongeren geldt vaak een lagere premie, aangezien de kans dat zij zorg nodig hebben aanzienlijk kleiner is. Op de website van jongeren zorgverzekering kan je als jongeren zelf zien hoeveel je precies kwijt bent. Maar ook welke verzekeraar het goedkoopste is en met welke dekking je rekening moet houden. Is een basispakket afdoende of heb je als jongeren toch behoefte aan een aanvullend zorgverzekeringspakket. Op deze vragen wordt uitgebreid antwoord gegeven.

De huidige rente studieschuld

De huidige rente die DUO in rekening brengt bedraagt een lage 2 %. Dit is een stuk lager dan wanneer je krediet zou willen opnemen bij een commerciële instantie. Daar zijn rentes van 4 % en hoger heel normaal. Lenen via DUO voor je studie is dus relatief heel voordelig!

De gemiddelde looptijd om je studiefinanciering terug te betalen ( bij een constant bedrag per maand ) is 10 tot 15 jaar. Bij een studieschuld van € 10.000 is het maandbedrag dat je terug moet betalen voor de lening ongeveer € 65. Over je studieschuld hoef je geen BTW berekening te maken. De BTW zit hier automatisch al bij.